Ιστορικό

Μάι 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ΕΔΕΑΥ

Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο (2)

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στην έννοια της μετάβασης ενός παιδιού από το δημοτικό σχολείο στο Γυμνάσιο, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, καθώς και στον ρόλο των γονέων στην ενδυνάμωση των παιδιών τους κατά τη μετάβαση αυτή!

Μερικές επιπλέον πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς προκειμένου να προετοιμάσουν όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και γνωστικά το παιδί τους είναι οι ακόλουθες:

  • Από τις πρώτες μέρες φοίτησης του παιδιού βοηθήστε το ώστε να καθιερώσει ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης, να παρακολουθεί την πρόοδό του και να θέτει στόχους.
  • Δείξτε ενδιαφέρον για μαθήματα, εργασίες που έχει και ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του! Προσοχή αυτό δε σημαίνει ότι αναλαμβάνετε εσείς να βρείτε π.χ. πληροφορίες για πιθανές σχολικές εργασίες, αλλά να το βοηθήσετε με τη στάση σας να κινητοποιηθεί για μάθηση ποικίλων πεδίων και αντικειμένων!
  • Σημαντικό είναι εάν το παιδί δεν έχει εγκαθιδρύσει στρατηγικές μάθησης και μελέτης να του προτείνετε τρόπους που πιθανόν το διευκολύνουν (π.χ. υπογράμμιση, γνωστικοί χάρτες, πρωινή επανάληψη, λέξεις-κλειδιά, περίληψη κ.τ.λ.).
  • Διατηρείτε επαφή με το σχολείο (πηγαίνετε σε προγραμματισμένες συναντήσεις, ενημερώστε του καθηγητές για πιθανές μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού, ζητήματα υγείας κ.τ.λ.).
  • Θέτετε ρεαλιστικούς στόχους ανάλογα με το δυναμικό του παιδιού και προβάλλετε τα δυνατά του σημεία, ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του!
  • Παρακολουθείτε την πρόοδό του και σε περίπτωση που χρειάζεται επιπλέον στήριξη ζητήστε τη συνδρομή ειδικών (ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών κ.τ.λ.).

ΠΡΟΤΑΣΗ της εβδομάδας: ένα ενδιαφέρον άρθρο με συμβουλές προς γονείς https://www.infokids.gr/osa-prepei-na-gnorizoyn-oi-goneis-otan/

Τα σχόλια είναι κλειστά.