Μάιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ιστορικό

Ανακοινώσεις

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Εφαρμόζοντας τις εγκυκλίους για τη λειτουργία των Σχολείων κατά το διάστημα από 1 έως 26 Ιουνίου, το Σχολείο μας θα λειτουργεί με παρουσία των μαθητών μοιρασμένων σε υποτμήματα εκ περιτροπής, (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το Α, Τρίτη-Πέμπτη το Β και την επόμενη εβδομάδα αντίστροφα). Για τη σύνθεση των υποτμημάτων, θα υπάρξει ενημέρωση από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τάξεων. Το ΟΛΟΗΜΕΡΟ, προς το παρόν, ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.

ΣΗΜ:  Για την ασφαλέστερη παρουσία των μαθητών: α)Η είσοδος στο Σχολείο θα γίνεται ΑΥΣΤΗΡΑ από 8.00-8.15 β) Τα παιδιά, να έχουν μαζί τους όσο νερό χρειάζονται.

Ο Δντης

Στάθης Γεωργιάδης

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ

 

ΕΔΕΑΥ

Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο (2)

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στην έννοια της μετάβασης ενός παιδιού από το δημοτικό σχολείο στο Γυμνάσιο, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, καθώς και στον ρόλο των γονέων στην ενδυνάμωση των παιδιών τους κατά τη μετάβαση αυτή!

Μερικές επιπλέον πρακτικές συμβουλές προς τους γονείς προκειμένου να προετοιμάσουν όχι μόνο συναισθηματικά αλλά και γνωστικά το παιδί τους είναι οι ακόλουθες:

 • Από τις πρώτες μέρες φοίτησης του παιδιού βοηθήστε το ώστε να καθιερώσει ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης, να παρακολουθεί την πρόοδό του και να θέτει στόχους.
 • Δείξτε ενδιαφέρον για μαθήματα, εργασίες που έχει και ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του! Προσοχή αυτό δε σημαίνει ότι αναλαμβάνετε εσείς να βρείτε π.χ. πληροφορίες για πιθανές σχολικές εργασίες, αλλά να το βοηθήσετε με τη στάση σας να κινητοποιηθεί για μάθηση ποικίλων πεδίων και αντικειμένων!
 • Σημαντικό είναι εάν το παιδί δεν έχει εγκαθιδρύσει στρατηγικές μάθησης και μελέτης να του προτείνετε τρόπους που πιθανόν το διευκολύνουν (π.χ. υπογράμμιση, γνωστικοί χάρτες, πρωινή επανάληψη, λέξεις-κλειδιά, περίληψη κ.τ.λ.).
 • Διατηρείτε επαφή με το σχολείο (πηγαίνετε σε προγραμματισμένες συναντήσεις, ενημερώστε του καθηγητές για πιθανές μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού, ζητήματα υγείας κ.τ.λ.).
 • Θέτετε ρεαλιστικούς στόχους ανάλογα με το δυναμικό του παιδιού και προβάλλετε τα δυνατά του σημεία, ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του!
 • Παρακολουθείτε την πρόοδό του και σε περίπτωση που χρειάζεται επιπλέον στήριξη ζητήστε τη συνδρομή ειδικών (ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών κ.τ.λ.).

ΠΡΟΤΑΣΗ της εβδομάδας: ένα ενδιαφέρον άρθρο με συμβουλές προς γονείς https://www.infokids.gr/osa-prepei-na-gnorizoyn-oi-goneis-otan/

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ Α΄ΤΑΞΗ

3ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

«Εγγραφές μαθητών στην Α΄τάξη των δημοτικών σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021»

  Οι εγγραφές στα δημοτικά σχολεία, (μόνο Α΄τάξη), για το σχολικό έτος 2020-21 θα πραγματοποιηθούν από 15 έως και 29 Μαΐου 2020, ως εξής: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από 8.00 έως 10.00, ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ από 10.00 έως 12.00                                       

  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

α. Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας. (Το βγάζει το Σχολείο.)

β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (Β.Υ.Π.), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια

γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ)

δ. Αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή. (Ενοικιαστήριο, λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή κινητού ή ΔΕΥΑΑΛ κλπ)

ε. Βεβαίωση Φοίτησης Νηπιαγωγείου για την εγγραφή στο Δημοτικό.   (Το Πιστοποιητικό φοίτησης Νηπιαγωγείου θα παραληφθεί αργότερα από το Νηπιαγωγείο.)

 

                                                                                          Ο Διευθυντής

 

                                                                                    Στάθης Γεωργιάδης

ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2020-21

 Οι εγγραφές στην Α΄τάξη θα γίνονται, από φέτος, από 15 έως 30 Μαϊου. Περιμένουμε τη σχετική εγκύκλιο.

                                                                                            Ο Δντης

                                                                                   Στάθης Γεωργιάδης

ΕΔΕΑΥ

Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο (1)

 

Η μετάβαση αφορά την μετακίνηση από μια γνωστή συνθήκη σε μια άγνωστη μέχρι τώρα κατάσταση. Ένα είδος κανονικής μετάβασης είναι και αυτό από σχολική βαθμίδα σε σχολική βαθμίδα. Ένα είδος μετάβασης- μη κανονικής (κρίση)- είναι το ξαφνικό πέρασμα όλων μας σε μια ασυνήθιστη μέχρι τώρα καθημερινότητα λόγω του Covid -19. Είτε πρόκειται για αναμενόμενη μετάβαση είτε όχι, η αλλαγή αυτή μπορεί να προκαλέσει στρες και αποδιοργάνωση.

Το πέρασμα των παιδιών από βαθμίδα σε βαθμίδα μπορεί να καθορίσει όχι μόνο τη μετέπειτα σχολική πορεία αλλά να έχει και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Όταν μάλιστα γίνεται μέσω διαδικτύου, χωρίς προγράμματα γνωριμίας που τυχόν θα πραγματοποιούνταν στον σχολικό χώρο τέτοια εποχή, με την απουσία συμμαθητών, εκπαιδευτικών τότε ίσως τα πράγματα δυσκολεύουν και χρειάζεται να ενισχυθεί ο ρόλος των γονέων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η έννοια της μετάβασης δεν αφορά μόνο την αλλαγή του χώρου (στην περίπτωσή μας τη μετακίνηση από το Δημοτικό σχολείο στο Γυμνάσιο), αλλά και την ψυχολογική διαδικασία που βιώνει το άτομο κατά την αλλαγή αυτή!

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του παιδιού αφού σηματοδοτεί και το πέρασμα από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Ο μαθητής καλείται να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα, σε μαθησιακό, συναισθηματικό, κοινωνικό, αλλά και αναπτυξιακό επίπεδο! Οι διαφορές από βαθμίδα σε βαθμίδα είναι πολλές και μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα συναισθήματα στα παιδιά (περισσότερα, διαφορετικά μαθήματα και καθηγητές, πιο απρόσωπη διδασκαλία, νέοι συμμαθητές, μεγαλύτερες απαιτήσεις σε γνωστικά αντικείμενα κ.τ.λ.).

Είναι σημαντικό στην περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τα παιδιά να μπορέσουν να αποχαιρετίσουν το δημοτικό, τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους! Μερικές ενδεικτικές προτάσεις είναι:

 • Η δημιουργία άλμπουμ με «στιγμές» από τη φοίτηση στο δημοτικό!
 • Η δημιουργία λευκώματος όπου τα παιδιά της Στ τάξης καταγράφουν συναισθήματα, ευχές, τι περιμένουν, τι πιθανόν φοβούνται από την αλλαγή αυτή, αλλά και να εκφραστούν αποχαιρετώντας συμμαθητές, δασκάλους κ.τ.λ.
 • Διαδικτυακή επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Γυμνασίου όπου θα φοιτήσουν καθώς και δυνατότητα να ξεφυλλίσουν τα βιβλία της Α Γυμνασίου μέσα από το blog του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
 • Δημιουργία κατάλληλου κλίματος στο σπίτι όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες του, τους φόβους για το πέρασμα στην εφηβεία και στο Γυμνάσιο. Οι γονείς θα πρέπει να ασκηθούν σε δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης, να μάθουν δηλαδή να ακούν τα παιδιά τους σε θέματα που τα απασχολούν.
 • Οι γονείς να γίνουν οι ίδιοι πρότυπα για τα παιδιά τους και μέσω της αγάπης, της ενσυναίσθησης αλλά και των ορίων που θέτουν να τα ενδυναμώσουν στην αλλαγή αυτή. Σημαντικό είναι να υπάρχει μια συνέπεια, σταθερότητα σε αυτά που λένε και κάνουν. Συχνά ένα άγγιγμα, ένα βλέμμα κατανόησης, μια έκφραση «βλέπω ότι είσαι αγχωμένος…», μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο σε περιπτώσεις εκρήξεων, αποδιοργάνωσης κ.τ.λ. Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε φορτικοί και να βομβαρδίζουμε το παιδί με ερωτήσεις για το πώς νιώθει, τι έκανε στο σχολείο, γιατί κ.τ.λ. Εάν με τη στάση μας νιώθει ότι είμαστε εκεί διακριτικά για ό,τι χρειαστεί, αυτό μπορεί να του δημιουργήσει ασφάλεια και συναισθηματική σταθερότητα.
 • Παιδιά τα οποία για διάφορους είτε ατομικούς είτε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες (κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, προβλήματα υγείας, συνθήκες φτώχειας, μαθησιακές δυσκολίες, ειδικές ανάγκες, μεταβαλλόμενες οικογενειακές συνθήκες, εξαρτήσεις κ.τ.λ.) μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες κατά τη μετάβαση αυτή πρέπει να υποστηριχτούν από ανάλογες δομές όπως κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικούς θεραπευτές κ.τ.λ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σχολείο όπου θα φοιτήσει το παιδί είναι αναγκαίο να ενημερωθεί για τις ιδιαίτερες συνθήκες που πιθανόν να αναστείλουν τη μαθησιακή και κοινωνικοσυναισθηματική του ανάπτυξη!

Οι γονείς αποτελούν τα πρώτα και πιο ισχυρά πρότυπα για τα παιδιά. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, δεν είναι καθόλου εύκολο να είναι κάποιος γονιός. Μερικοί υποστηρίζουν πως είναι τέχνη (Νίλσεν, 2002). Είναι ένας ρόλος που απαιτεί συνδυασμό συναισθημάτων, γνώσεων, ενέργειας, χιούμορ, υπομονή, κατανόηση, θετική διάθεση. Ο γονιός έχει να διαμορφώσει ένα κλίμα στην οικογένεια, μέσα στο οποίο το παιδί θα μάθει να αγαπάει, να συνεργάζεται, να κρίνει, να χάνει, να επιλέγει, να ψάχνει, να επικοινωνεί, μα πάνω απ’ όλα, θα μάθει να αποδέχεται και να σέβεται τον εαυτό του, να στηρίζεται στις δυνάμεις του και να αγωνίζεται με ίσους όρους. Μέσα σε ένα τέτοιο οικογενειακό κλίμα το παιδί μαθαίνει να απολαμβάνει τις επιτυχίες του, να μην ντρέπεται για τα λάθη του, να είναι υπερήφανο για τον εαυτό του (Ramsey, 2004).

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της εβδομάδας: βίντεο με τεχνικές χαλάρωσης https://youtu.be/qqxr94ivoL4

Φύλλο εργασίας για τα παιδιά της Στ τάξης:

 

Γράψε κάτι σχετικό με τη φοίτησή σου στο Γυμνάσιο χρησιμοποιώντας τα γράμματά όπως παρακάτω: (μπορείτε σε συνεννόηση με τη δασκάλα σας να τα αναρτήσετε κάπου όπως π.χ. στην ιστοσελίδα του σχολείου)

 

Γυμνάσιο θα πάω…………………………………………………………

Υ…………………………………………………………………….

Μ…………………………………………………………………….

Ν……………………………………………………………………..

Α……………………………………………………………………..

Σ……………………………………………………………………..

Ι………………………………………………………………………

Ο……………………………………………………………………..

 

 

Γερμανικά E΄τάξη 11.05.20

Γερμανικά Στ΄τάξη 11.05.20

ΕΔΕΑΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ  με αυτισμό και όχι μόνο…

Η ενίσχυση των ικανοτήτων των παιδιών στον τομέα της επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης είναι πολύ σημαντική δεξιότητα η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί με ποικίλους τρόπους στο σπίτι και στο σχολείο. Κάποια παιδιά μάλιστα – όπως στην περίπτωση της διαταραχής αυτιστικού φάσματος- χρειάζονται μια δομημένη και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε ποικίλες κοινωνικές καταστάσεις, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους.

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο σπίτι, για τον σκοπό αυτό είναι οι ακόλουθες:

 • Παιχνίδια ρόλων: μέσα από καταστάσεις καθημερινής ζωής τις οποίες δίνουμε ως ιστορίες με υπαρκτά πρόσωπα –ρόλους (που υποδυόμαστε π.χ. μαζί με το παιδί) μπορεί να το βοηθήσουμε να κατανοήσει τον κόσμο , τον εαυτό του και να επιλέξει μεταξύ συμπεριφορών σε πιθανές προβληματικές καταστάσεις.
 • Ταινίες , τηλεοπτικές εκπομπές κ..τ.λ.: μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέσα στο σπίτι βλέποντας με το παιδί μας μια ταινία την οποία τη σταματάμε σε ένα σημείο και ρωτάμε τι πιστεύει ότι θα κάνει ο ήρωας, τι νιώθει, τι θα έκανε το ίδιο στη θέση του ήρωα και γιατί…
 • Οπτικοποίηση: στα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος αλλά και σε άλλες περιπτώσεις βοηθητικό είναι να χρησιμοποιούμε εικόνες ή φωτογραφίες με τις οποίες δείχνουμε πώς επικοινωνούμε με τους άλλους σε διάφορες καταστάσεις ή τι μπορούμε να κάνουμε σε πιθανές συναισθηματικές εκρήξεις.
 • Κοινωνικές ιστορίες: ένα τρόπος κοινωνικής κατανόησης από παιδιά με αυτισμό είναι οι κοινωνικές ιστορίες (οι οποίες φτιάχνονται από ειδικούς με ποικίλη θεματολογία) Μερικά παραδείγματα που είναι εύκολα στη χρήση και από τους γονείς στο σπίτι δίνονται παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=4PHGFk_B-CU

https://www.youtube.com/watch?v=TijARCJLChg

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της εβδομάδας: ένα βίντεο που με συγκινεί πάντα σχετικά με τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος εδώ: https://www.diaforetiko.gr/to-taxidi-tis-marias-to-pio-yperocho-vinteo-gia-ton-aytismo/

Και οπτικό υλικό παρακάτω:

 

 

Από την Κοινωνική Λειτουργό Μελιοπούλου Σπυριδούλα και την Ψυχολόγο Μπασδέκη Ελένη

 

Γερμανικά Στ΄τάξη 27.04.20

ΣΤ ΤΑΞΗ