Daily Archives: 4 Μαΐου 2020

ΕΔΕΑΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ  με αυτισμό και όχι μόνο…

Η ενίσχυση των ικανοτήτων των παιδιών στον τομέα της επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης είναι πολύ σημαντική δεξιότητα η οποία μπορεί να καλλιεργηθεί με ποικίλους τρόπους στο σπίτι και στο σχολείο. Κάποια παιδιά μάλιστα – όπως στην περίπτωση της διαταραχής αυτιστικού φάσματος- χρειάζονται μια δομημένη και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε ποικίλες κοινωνικές καταστάσεις, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους.

Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που μπορούν να πραγματοποιηθούν και στο σπίτι, για τον σκοπό αυτό είναι οι ακόλουθες:

  • Παιχνίδια ρόλων: μέσα από καταστάσεις καθημερινής ζωής τις οποίες δίνουμε ως ιστορίες με υπαρκτά πρόσωπα –ρόλους (που υποδυόμαστε π.χ. μαζί με το παιδί) μπορεί να το βοηθήσουμε να κατανοήσει τον κόσμο , τον εαυτό του και να επιλέξει μεταξύ συμπεριφορών σε πιθανές προβληματικές καταστάσεις.
  • Ταινίες , τηλεοπτικές εκπομπές κ..τ.λ.: μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέσα στο σπίτι βλέποντας με το παιδί μας μια ταινία την οποία τη σταματάμε σε ένα σημείο και ρωτάμε τι πιστεύει ότι θα κάνει ο ήρωας, τι νιώθει, τι θα έκανε το ίδιο στη θέση του ήρωα και γιατί…
  • Οπτικοποίηση: στα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος αλλά και σε άλλες περιπτώσεις βοηθητικό είναι να χρησιμοποιούμε εικόνες ή φωτογραφίες με τις οποίες δείχνουμε πώς επικοινωνούμε με τους άλλους σε διάφορες καταστάσεις ή τι μπορούμε να κάνουμε σε πιθανές συναισθηματικές εκρήξεις.
  • Κοινωνικές ιστορίες: ένα τρόπος κοινωνικής κατανόησης από παιδιά με αυτισμό είναι οι κοινωνικές ιστορίες (οι οποίες φτιάχνονται από ειδικούς με ποικίλη θεματολογία) Μερικά παραδείγματα που είναι εύκολα στη χρήση και από τους γονείς στο σπίτι δίνονται παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=4PHGFk_B-CU

https://www.youtube.com/watch?v=TijARCJLChg

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ της εβδομάδας: ένα βίντεο που με συγκινεί πάντα σχετικά με τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος εδώ: https://www.diaforetiko.gr/to-taxidi-tis-marias-to-pio-yperocho-vinteo-gia-ton-aytismo/

Και οπτικό υλικό παρακάτω:

 

 

Από την Κοινωνική Λειτουργό Μελιοπούλου Σπυριδούλα και την Ψυχολόγο Μπασδέκη Ελένη