Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Tην Πέμπτη 2 Νοεμβρίου που ήταν μέρα γέννησης του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, κάναμε ένα μικρό αφιέρωμα στον άνθρωπο που ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές – γνωστός σε όλον τον κόσμο και μας γέμισε σοφία κι όμορφες εικόνες μέσα από τις 28 Ποιητικές του Συλλογές.

Τα παιδιά του Τμήματος Ένταξης  μας είπαν λίγα λόγια για τον ποιητή και το ποίημα  «όμορφη και παράξενη πατρίδα» που τραγούδησε  η Ε΄ τάξη, ενώ τα παιδιά όλων των τάξεων τραγούδησαν  μελοποιημένα ποιήματα του και οι Α και Β τάξεις χόρεψαν στο ρυθμό της μουσικής .  Έτσι ακούσαμε από τις τάξεις Α και Β «τα τζιτζίκια»Γ τάξη «ο  Μενεξές»Δ’ τάξη «Η ποδηλάτισσα»Ε’  τάξη «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» και  ΣΤ’ τάξη «Της δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»

Πριν από 112 χρόνια, στις 2 Νοεμβρίου του 1911, στο Ηράκλειο της Κρήτης ,γεννιέται το έκτο παιδί του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά. Ο Οδυσσέας (που αργότερα, το 1935 θα διαλέξει το ψευδώνυμο “Ελύτης”.

Το Ελύτης προήλθε από την έλξη που του ασκούσαν οι λέξεις που ξεκινούσαν με ελ, η αρχαιοπρεπής κατάληξη -ίτης που ήθελε και το γράμμα υ, το οποίο ο ίδιος θεωρούσε το πιο ελληνικό γράμμα.

Θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές παγκοσμίως.

 

Ήταν ο άνθρωπος που χάρισε στην Ελλάδα το δεύτερό της Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1979 για την ποίησή του, η οποία, με φόντο την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική καθαρότητα βλέμματος τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα» και  με το «Άξιον Εστί» να ταξιδεύει την χώρα μας στα πέρατα του κόσμου.

Comments are closed.