Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Μέρα για την Τρίτη Ηλικία . Τα παιδιά του Τμήματος   Ένταξης  μας μίλησαν γι ‘ αυτούς τους  τόσο σημαντικούς ανθρώπους που φώτισαν και  φωτίζουν  πάντα τη ζωή μας .

Τα παιδιά όλων των τάξεων με πολλή χαρά ζωγράφισαν τους εαυτούς τους με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους και στόλισαν τις τάξεις τους με αυτές τις γεμάτες αγάπη καρδούλες. Παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, διάβασαν  τα ανάλογα παραμύθια και  συζήτησαν στις τάξεις τους  για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

Η Παγκόσμια ημέρα την Ηλικιωμένων  γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου από το 1990, όταν υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ .

Η τρίτη ηλικία έχει πρόσωπο. Είναι οι γονείς μας, ο παππούς, η γιαγιά… οι προκάτοχοί μας στις τωρινές μας θέσεις. Οφείλουμε τουλάχιστον σεβασμό στη ζωή που πάλλεται  μέσα τους για τόσα χρόνια και παρά τα τυχόν λάθη και τις αδυναμίες τους, πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους. Οι σωματικές λειτουργίες μπορεί να αλλάζουν με τα χρόνια, η σάρκα να ασθενεί ή να αδυνατεί, η ψυχή των περισσότερων ηλικιωμένων όμως, όταν είναι υγιής, παραμένει νέα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει και να χαίρεται. Θα πρέπει να δείξουμε στους ηλικιωμένους, τους συνταξιούχους και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας σεβασμό. Σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στην προσωπικότητα τους. Εμείς πρέπει να είμαστε κοντά τους όταν μας έχουν ανάγκη, να συγχωρούμε και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας προς αυτούς τώρα που μπορούμε και είναι ακόμη εδώ. Τους αξίζει να είναι χαρούμενοι, ενεργοί πολίτες, που ζουν δημιουργικά και απολαμβάνουν τη ζωή. Τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Οι κοινωνικές τους συναναστροφές έχουν περιοριστεί και έχει ενταθεί το αίσθημα μοναξιάς/κοινωνικής απομόνωσης. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πανδημία έχει επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία, έχει υποβαθμίσει τη φροντίδα και την υποστήριξη που λαμβάνουν και έχει περιορίσει τον κοινωνικό τους ρόλο. Είναι αυτονόητο, για τον κάθε άνθρωπο, να μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια και όπως ονειρεύτηκε την δύση της ζωής του. Το σημαντικότερο όμως είναι να τους αφιερώνουμε χρόνο. Ένα τηλεφώνημα, ένα γεύμα, μια βόλτα για ένα καφεδάκι είναι αυτό που χρειάζονται περισσότερο. Να ξέρουν ότι είναι μέρος της ζωής μας και ότι από την θέση τους μπορούν να συμβάλουν. Να βεβαιωθούμε πως δεν είναι αποκομμένοι από τους άλλους και να τους παροτρύνουμε να κάνουν παρέες, να βγουν από το σπίτι, να περπατήσουν στον ήλιο. Κάθε μέρα που κλείνονται μέσα, βάζουν ένα λίθο στον αποκλεισμό και στην απομόνωση και στην κατάθλιψη.

Ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για στήριξη και κοινωνική ενεργοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας, το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί το πρόγραμμα Φιλία σε κάθε Ηλικία σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό «Petits Frères des Pauvres» και Ιδρυτικό  Δωρητή το ΤΙΜΑ   Κοινωφελές Ίδρυμα.   Στόχοι του προγράμματος είναι η καταπολέμηση της μοναξιάς/ κοινωνικής απομόνωσης και της περιθωριοποίησης των ατόμων 65 ετών και άνω, μέσω της ανθρώπινης  επαφής και της δημιουργίας μακροχρόνιων σχέσεων φιλίας και κοινωνικών δεσμών, καθώς και η ανάδειξη των αναγκών της Τρίτης Ηλικίας. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει διασυνδέσει  τριψήφιο αριθμό ατόμων Τρίτης  Ηλικίας  με εθελοντές,  οι οποίοι μέσω τακτικών τηλεφωνικών κλήσεων κρατούν συντροφιά σε μοναχικούς ηλικιωμένους, τους ενδυναμώνουν ψυχικά  και συναισθηματικά και δημιουργούν σχέσεις φιλίας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργεί και η Τηλεφωνική Γραμμή  για τη Μοναξιά στην    Τρίτη Ηλικία

– 210   6101300.

Άτομα άνω των 65 ετών που βιώνουν μοναξιά/ κοινωνική απομόνωση,  καθώς και φροντιστές,  συγγενείς ή   φίλοι   αυτών των ατόμων μπορούν να καλούν στη γραμμή προκειμένου να λάβουν ανθρώπινη επικοινωνία σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

1 στους 3 ηλικιωμένους,δηλαδή 1.000.000 συνάνθρωποί μας υποφέρουν από μοναξιά.   Ας μπούμε για λίγο στη θέση των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, στη θέση του παππού, της γιαγιάς, του πατέρα ή της μητέρας και ας αναλογιστούμε ποια είναι η  δική μας προσφορά απέναντί τους και ακόμη περισσότερο ας  φανταστούμε πώς θα θέλαμε να είναι η δική μας ζωή σε λίγα χρόνια.

Comments are closed.