Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας γιορτάζει  την  Ευρωπαϊκή  Ημέρα  Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου 2023) !

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Σε όλη την Ευρώπη, 700 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκπροσωπούνται από τα 46 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και ενθαρρύνονται να μάθουν όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες, σε οποιαδήποτε ηλικία, εντός ή εκτός σχολείου. Το γεγονός αυτό πηγάζει από την πεποίθηση του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για την επίτευξη ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη.

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2001 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο  καλούνται τα σχολεία των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης να γιορτάσουν την ιδιαίτερη αυτή ημέρα με διάφορες δραστηριότητες προσωπικής έμπνευσης για να αναδείξουν μέσα από αυτές την γλωσσική πολυμορφία. Αλλά και οι ίδιοι φορείς προτείνουν κάθε χρόνο ποικίλες δραστηριότητες, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να λάβει μέρος και να συμβάλλει στην προώθηση μιας πολυγλωσσικής κουλτούρας.

Μία από τις πρωτοβουλίες που προτάθηκαν κατά τον φετινό εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (2023) ήταν και η δράση με τίτλο “Η ομορφιά των γλωσσών”: Κάθε γλώσσα περιέχει συναρπαστικές εκφράσεις, που συχνά συνοδεύονται από ενδιαφέρουσες ή διασκεδαστικές αφηγήσεις σχετικά με τη χρήση τους. Αυτές αντικατοπτρίζουν τη μοναδική γοητεία και κομψότητα μιας γλώσσας. Σύμφωνα με τους όρους της πρωτοβουλίας, οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να σκεφτούν μια έκφραση που αγαπούν ή που τους εντυπωσιάζει –  είτε από τη μητρική γλώσσα είτε από αυτή που μαθαίνουν – και να μοιραστούν την ιστορία της ή να εξηγήσουν το νόημά της.

Το τμήμα της ΣΤ’ τάξης των Γερμανικών, απαντώντας στην πρόκληση, δημιούργησε, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού των Γερμανικών, Χριστίνας Δημητριάδου, ένα σύντομο βίντεο, επιλέγοντας να ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο την γερμανική παροιμία “Kleider machen Leute” (κατά λέξη: Τα ρούχα κάνουν τους ανθρώπους).

Οι μαθητές εργάστηκαν με περίσσιο ζήλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, το αποτέλεσμα του οποίου – το βίντεο – θα αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συλλογής που θα αποτυπώσει την ομορφιά και την καλλιτεχνική έκφραση που ενυπάρχει στις γλώσσες.

Δείτε το βίντεο στο youtube:

https://youtu.be/uwDYiD6h5R4?si=WpNchWcpN53EJ1YS

 

Comments are closed.